Ada Kaitan?

472018745_4aff6ff4d71. Minggu lepas, saya sempat membaca satu emel yang dikirimkan seorang kawan. Dalam emel itu, terisi belasan gambar-gambar orang Eropah (yang kononnya lebih bertamadun) sedang mencium babi dengan penuh kasih sayang. Dikaitkan bahawa budaya mencium babi di Eropah adalah punca kepada virus Selsema Babi.

2. Betul atau tidak teori itu, saya tidak pasti.

3. Namun bagi saya, budaya mencium haiwan yang digelar khinzir atau babi itu adalah suatu perkara yang tidak boleh diterima akal.8990304

4. Barangkali ini adalah tanda keruntuhan tamadun Eropah. Apabila anak-anak yang lahir ke dunia sudah tidak tahu ke mana kasih sayang mahu dialirkan, maka kasih mereka tertumpah ke merata walaupun pada binatang yang bergelar babi.

5. Kita mungkin sudah buntu untuk berhujah dengan golongan yang memandang remeh isu perzinaan atau seks bebas, namun tuhan selaku pencipta alam pasti ada caranya.

7 thoughts on “Ada Kaitan?

  1. Mat Salleh ttp dgn sombong dan ego die xmboh ngaku babi tu punca segale masaloh.Mcm2 kajian die sendiri buat tp die sendiri jgk xnk ambil langkah mengatasi.Nk tunggu selseme nape lagi baru nk ambil tindakan?Bunuh saje sume babi itu terutama yg tujuannya untuk dimakan.Babi2 kat hutan tu biarlah sbb tu mmg rumah die doh.Xkan nk g hambat jgk.hahaha…

    TERBONGKAR!! Ketahui dalam senyap cara untuk meledakkan akaun bank anda dengan limpahan wang segera automatik secara online di rumah!! Bagaimana orang malas boleh menjadi kaya dengan formula ini!! Bagaimana anda boleh memiliki sistem formula luar biasa yang menjana RM753,855 dalam masa 12 Bulan!!! Klik link di bawah dengan segera untuk maklumat lanjut!!!

    http://www.ecommercemastery.com/provider8/idevaffiliate.php?id=6286

    Sebi raye dekat doh ni.Permate sedia brape biji bas tahun ni?hehe…

    1. hahaha..pengeluaran babi di malaysia lebih 10 kali ganda daging lembu..kesian la taukey2 dia..haha

      permata biasa sedia 4,5 buah jgk ..tak tahu nk kate..kena tanya boh permate kite jgk tu..hehe

  2. Salam,

    Di sini saya ingin berkongsi sebuah ‘seloka jenaka’ yang, saya rasa, ada kena-mengena dengan entri ini. Semoga terhibur dan memberi manfaat.
    __________________________

    Seloka Babi dan Barbie.

    Bagi si mata batu
    keduanya jauh berbeza
    bagaikan…
    sudu dan garpu
    ‘eyes shadow’ dan gincu.

    Si babi badannya gemuk berekor simpul
    suaranya buruk menyondol-yondol
    Cik Barbie pula bertubuh ramping dan langsing
    jika berselisih, kepala boleh berpusing
    jika tersilap boleh melangar tiang lanting.

    Si babi hidungnya penyek
    tiada berleher kakinya pendek
    selalu dicaci kerap diherdik
    Cik Barbie pula hidungnya bak seludang
    berleher jinjang kakinya panjang
    fewittt, bunyi siulan si mata keranjang.

    Si babi jijik dipandang
    hidup berhimpit-himpit di kandang
    Cik Barbie pula dipeluk dan ditimang
    teman tidur intan ku sayang.

    Si babi lambang kotoran
    di jauhi apatah lagi dipegang
    Cik Barbie pula lambang kecantikan
    idola hidup si anak girang

    Si babi berwajah hodoh dan pandir
    nama melayunya sahaja pernah disingkir
    sehingga ia dipanggil ‘khinzir’
    Cik Barbie pula anggun mempesona
    namanya dimulia dan dipelihara
    oleh Undang-Undang Hak Cipta

    Bagi si mata jeli
    kedua-duanya tiada banyak perbezaan
    cuma diperlukan sedikit ketelitian

    Si babi pembawa cacing pita
    perasit dalam sistem pencernaan
    Cik Barbie pula pembawa hama materialisme
    menyuntik hedonisme ketika berdandan.

    Si babi induk virus selsema
    ancaman terkini kesihatan sedunia
    Cik Barbie pula induk virus kapitalisme
    ancaman tersembunyi manusia sejagat
    kerananya hidup menjadi bejat.

    Si babi haram dimakan
    kerana ia dilarang tuhan
    Cik Barbie berdandan usah diikut
    kerananya anak terdidik idea tabarruj

    Antara selsema babi dan pesona Barbie
    kedua-duanya sama bahaya
    mudharat kepada hidup manusia.

    Yang pertama, mengancam nyawa
    yang kedua pula, membahayakan minda.

    Hubaya-hubaya!

    Fikrul Mustanir
    Maharani
    1 Mei 2009

    http://fikru1mustanir.wordpress.com/2009/07/27/seloka-babi-dan-barbie/

  3. Jgnla UM cuti kes H wang n wang ni…
    Tiket cuti sem beli doh…
    Kang burn saje tiket aku….
    Hua5….

    G buwi name dulu kat Permate ari ni….nk balik ganu Sebi…
    Nk g putra tgk tiket ke dok xcakap….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s