Syed Hamid Ali

Saya mula perasan dengan nama ‘Syed Hamid Ali’ sewaktu membaca tulisan beliau dalam sebuah akhbar tabloid politik, 8 tahun yang lalu. Sebelum itu, saya hanya kenal Dr. Syed Husin Ali, Presiden Parti Rakyat Malaysia (PRM) pada ketika itu. Rupanya mereka adik-beradik. Pak Hamid adalah anak bongsu daripada 4 beradik.

Semalam (18 Mac 2010), saya berkesempatan bertemu dan mendengar ucapan beliau secara live. Beliau mengimbau gerakan aktivisme mahasiswa era 60-an yang telah berupaya menggugat kepimpinan Tunku Abdul Rahman. Pak Hamid adalah mantan Setiausaha Agung Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya (UMSU) untuk tahun 1967 dan 1968. Pada tahun 1969, beliau dipilih sebagai Presiden UMSU.

Perkongsian semalam sangat bererti. Beliau masih bersemangat sebagaimana beliau pada tahun-tahun 60-an, walaupun usianya sudah menjangkau 60-an.

Tahniah Pak Hamid. Juga tahniah kepada saudara Fahmi Reza yang berinisiatif menganjurkan syarahan ‘Student Power’ semalam. Semoga semangat dan roh perjuangan ‘Student Power’ akan kembali dalam jasad-jasad baru yang lebih bertenaga!

One thought on “Syed Hamid Ali

  1. Ungku Aziz pernah berkata 2 pemimpin pelajar Universiti Malaya yang paling hebat sepanjang sejarah universiti itu ditubuhkan adalah Syed Hamid dan Anwar Ibrahim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s