Bagaimana Umno memerangkap Dr Hasan Ali

1. Bahang pemecatan Datuk Dr Hasan Ali selaku ahli PAS serta Exco Selangor masih hangat diperbincangkan. Beliau kini sedang giat mengadakan roadshow untuk meraih sokongan di samping usaha mewujudkan front baru yang kononnya mewakili kuasa ketiga.

2. Ramai tidak sedar bahawa Dr Hasan Ali adalah lambang kejayaan Umno dan konco-konco mereka dalam menjalankan perang saraf secara kemas dan tersusun.

3. Apabila Umno/BN tewas di Selangor dan empat negeri yang lain, Umno terutamanya kumpulan gerak saraf mereka mensasarkan Perak dan Selangor untuk dirampas secara undemocratic. Kelantan dan Pulau Pinang agak mustahil bagi mereka memandangkan penguasaan mutlak parti PAS dan DAP. Manakala Kedah agak sukar memandangkan undi PAS melebihi undi Umno di samping dominasi kuat Dato’ Seri Azizan Abdul Razak dalam mentadbir negeri dan menguruskan pakatan tiga parti.

4. Perak telah berjaya dirampas melalui pembelotan 2 wakil PKR dan seorang wakil DAP. Saya difahamkan 2 wakil PKR tersebut diperangkap dengan tuduhan rasuah manakala wakil DAP dilaga-lagakan dengan DAP Negeri akibat beberapa perbezaan pendapat sebelum ini.

5. Di Selangor pula, usaha dimulakan seawal Mac 2008 dengan percubaan menarik wakil rakyat PAS untuk bergabung dengan Umno kononnya atas dasar perpaduan Melayu. Pertemuan secara sulit diadakan namun digagalkan oleh kritikan keras Mursyidul Am dan usaha kumpulan ‘Erdogan’ dalam parti.

6. Pakatan Rakyat menguasai 36 kerusi daripada 56 kerusi DUN Selangor. PKR menguasai 14, DAP 13 manakala PAS 8. Manakala Umno/BN menguasai 20 buah kerusi.

7. Umno/BN memerlukan tambahan 9 kerusi untuk merampas kerajaan. Selepas hampir dua tahun berusaha, kejayaan pertama mereka hanya kunjung tiba apabila ADUN PKR Pelabuhan Klang Badrul Hisham Abdullah keluar PKR pada 30 Oktober 2009 dan kemudiannya menyertai Umno pada April 2010. Umno bijak menggunakan kelemahan ADUN PKR yang tidak berkualiti untuk diperangkap menyertainya.

8. Kemasukan seorang ADUN belum cukup untuk menumbangkan Pakatan Rakyat di Selangor namun masa yang terlalu suntuk hampir memustahilkan usaha untuk menarik baki 8 ADUN PR menyeberang ke BN. Oleh kerana itu, plan B digunakan iatu sedaya-upaya melamahkan PR agar dalam PRU ke-13 PR gagal membentuk kerajaan di Selangor.

9. Berbalik pada kes Dr Hasan Ali. Usaha memujuk beliau menyertai Umno atau bergabung dengan Umno telah dibuat lama namun gagal. Dr Hasan Ali bukan sembarangan tokoh. Beliau tidak boleh dibeli dengan wang. Kelemahan DHA adalah mudah termakan pujian.

10. Strategi Umno memerangkap DHA amat halus dan tersusun. Beliau dirapati oleh figure-figure Umno yang berlagak lunak dengan perjuangan Islam. Figure-figure ini memakai pelbagai ‘baju’ bukan hanya baju ahli politik. Saban hari DHA akan dihasut, dipuji kononnya perjuangannya membela Islam disokong, dijanjikan sokongan tidak berbelah bahagi. Setelah sekian lama, DHA merasa betapa sokongan terhadap beliau begitu kuat sedangkan ia hanya propaganda licik pihak lawan untuk memusnahkannya.

11. Sebagai Exco Agama, DHA bertanggungjawab terhadap beberapa agensi kerajaan negeri khususnya JAIS. Malangnya, banyak tindakan yang dilakukan oleh JAIS adalah bertujuan memerangkap beliau.

12. Dalam isu tangkapan Dr Asri Zainul Abidin, Pengarah JAIS ketika itu sendiri mengesahkan bahawa JAIS tidak ikut prosedur dalam melakukan penangkapan. Perkara ini didedahkan dalam mesyuarat Jawatankuasa Hal Ehwal Islam Selangor yang dipengerusikan oleh DHA sendiri. Dan dalam mesyuarat tersebut DHA terpinga-pinga tidak tahu secara terperinci perkara tersebut sedangkan beliau adalah Exco Agama. Sebab itulah, kes penangkapan Dr MAZA kini senyap tanpa sebarang berita.

13. Begitu juga dengan kes serbuan JAIS ke DUMC berkenaan isu Murtad. Serbuan dibuat bukan sangat untuk mempertahankan kesucian aqidah Islam sebaliknya untuk melaga-lagakan DHA dengan komuniti bukan Islam yang didokong kuat oleh PKR dan DAP. Malangnya, taktik jahat ini gagal dibaca oleh DHA menyebabkan beliau bermati-matian memepertahankan tindakan JAIS tersebut.

14. 8 Januari yang lepas adalah kemuncak kesabaran PAS dalam menghadapi ketidak-cerdikan DHA menanggapi isu politik di sekelilingnya.

15. Pemecatan DHA adalah keputusan PAS yang tepat walaupun sedikit terlewat.

16. Tetapi PAS harus sentiasa berjaga-jaga, kalau insan ‘cerdik’ seperti Dr Hasan Ali pun boleh diperangkap maka bagaimana nasib dengan pemimpin-pemimpin serta ahli-ahli yang lain.

17. Perang saraf masih berjalan sebagaimana dirancang. Siapa mangsa seterusnya?

8 thoughts on “Bagaimana Umno memerangkap Dr Hasan Ali

 1. baseless. takde fakta, sekadar logic saja. kalau mudah setuju dengan pandangan penulis memanglah akan kata ya. tapi bila diteliti artikel ini tiada fakta pun.

 2. serbuan kt DUMC ‘bukan sangat’ untuk mempertahankan kesucian aqidah Islam? jgn la lihat dr sudut politik shj..cmna dgn org islam yg diajak bbuka puasa di gereja yg tiada permit? perlu sgt ke org islam bbuka di gereja dr di msjid2? wpun dr segi politik, mgkin telahan saudara ssuai, tetapi statement tsbut dr sudut akidah sgt tidak bertanggungjawab! tolong jgn terlalu taksub dgn politik sehingga semuanya dilihat dr sudut politik.

  1. Salam, saudara Abdullah @ Haidzir Hashim,

   ” wpun dr segi politik, mgkin telahan saudara ssuai”. Mmg saya menulis dari sudut politik. Bukan soal taksub. Jgn terlalu naif memahami gerak saraf parti2 politik utk menumbangkan lawannya.

   Wassalam.

 3. hasbi patut involve dalam gerakan ngo islam. baru lebih jelas dan dapat cerita details. analisis sedara kalau terlalu terperuk dalam PAS, akan jadi kaku.

  mungkin hasbi rasa hasbi betul, tapi pernah hasbi jumpa dengan dr. hasan ali depan2 dan tanya dia? pernah jumpa kes murtad depan mata ikhtiar gerakan misionari kristian? sebab saya pernah.

  sayang kalau hasbi bercakap tanpa usul periksa, berapa yang baca artikel ini? sudah penuhkah akaun pahala hasbi?

 4. Saudara Hasbie skadar memberi pandangan berdasarkan pemerhatian beliau sendiri walaupun nampak sekadar telahan ataupun anggapan semata tetapi logik juga untuk diamati, Bagiku, jelas semua kerana wang, Hasan Ali mahu jadi MB ,Ini akan terjadi jika PAS dan UMNO berpakat di Selangor,disitu Hasan Ali boleh mengumpul banyak wang untuk membayar kembali hutang-hutangnya ,namun hal itu tak terjadi, jadi dia meroyan tak tentu hala,sehingga mengundang pemecatannya,Hasan Ali tidak bodoh untuk diperbodohkan oleh UMNO, Dia sengaja mencipta isu supaya dia dipecat dan menubuhkan JATI yang dibiayai oleh UMNO,Xpyh nak nafi hal ni, Hasan Ali tidaklah bodoh untuk menghabiskan duit sendiri keliling satu malaysia diatas plotform JATI.Inilah real politik yang kadangkala sukar dihadam oleh sesetengah orang walaupun mereka berpengalaman luas .hidup SMAPK…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s