KENALI PENULIS

Hasbie Muda adalah anak kelahiran Dungun, Terengganu. Berkongsi tarikh lahir 19 Jun dengan Jose Rizal dan Aung San Suu Kyi.

Mempunyai sedikit kenangan manis dalam aktivisme mahasiswa di Universiti Malaya. Antaranya memenangi kerusi umum MPMUM bagi pihak Pro Mahasiswa (Gagasan/GMUM) setelah GMUM gagal memenanginya selama 4 tahun. Juga terlibat mengasaskan laman maya Mahasiswakini.

Pernah bertugas sebagai Eksekutif Pemasaran di Raihan Group of Companies (Ogos 2009), kemudian sebagai Pengurus Yayasan Semesta (Oktober 2009 hingga Januari 2011). Terakhir bertugas di Yayasan DiRaja Sultan Mizan selaku Penyelaras Projek (Mac 2011 hingga April 2013) sebelum meletakkan jawatan dan sepenuh masa menguruskan Megamind Leadership Consultancy (TR0115640-A), sebuah syarikat penerbitan buku yang juga konsultan motivasi.

Beliau juga merupakan penulis buku politik ‘Kemenangan Yang Tertangguh’ dan ‘PAS & Pilihan Raya’.

51 thoughts on “KENALI PENULIS

  1. salam bro hasbie

    tahniah..pmikiran dh byk bkembang
    teruskan menulis tnpa pngaruh sentimen politik
    bukan smua parti @ pemimpin politik di m’sia lakukan pkara yg btol
    sokonglah yg benar dan jgn berkompromi dgn manusia yg mempertikaikan hak kita(islam)..

  2. salam bro…
    bangga dapat knal bro sebie..
    semoga pejuangan suci bro sebie tiada penghujungnya…
    bersama memacu survival bangsa…

  3. salam…

    saye stdnt d uitm..
    tp bkn d s.alam..
    1st tme singgah kt cni..
    sye trase seolh2 btape siswa n siswi di tmpt sye..
    jauh ktggaln..
    juz wat hal msg2 tnpe sdr ap y b’laku d tanah air kite ni..
    kononnye zmn rmje ni la kne enjoykn..

    truskn usaha saudara..

    1. Atien,
      saudari perlu bersama-sama membawa perubahan.
      uitm hebat.namun ada kekurangan yg perlu diperbaiki..

      moga saudari antara yg memperbaiki..

  4. salam kahfi8
    bagi sy beliau layak..obama membawa harapan n keyakinan baru rakyat amerika dan dunia dalam membawa negara kuasa besar itu ke arah yg lebih beretika.Saya yakin, beliau membawa revolusi yg cukup besar,yang tidak semestinya dengan pertumpahan darah dan pergelutan jalanan.

    1. salam
      alhamdulillah..abg mi apo crito loni? lama tak dgr hujah abe mi mace dlm ‘parlimen’ mpm dulu..hehehe.

  5. Assalamualaikum wbt…

    Hasbie…

    Sbg bekas guru di SKDM, cgu bangga dgn pencapaian awk skrg..teruskan..buktikan bhw “anak org2 kebanyakkan” mampu mencipta sejarah…salam

    1. Salam..
      cikgu zul masih ingat sy?..(teringat zaman kecik-kecik blaja di skdm..dulu rajin jgk g lepak kat rumoh cg.. haha..)

      rindu jgk utk jenguk kg durian mtangau..tp byk yg dah berubah..insyaAllah ada masa boleh jumpa..

      owh ya..sy sbnrnya lagi bangga sbb pernah dibimbing oleh guru2 yg sgt komited utk melihat ank bangsa maju ke hadapan..

      p/s – cg azha mohamed mgajar kat mana skrg?12 tahun dh tak jumpa.

  6. cg azha dh balik negeri aslnya, klntn, lbh krg 10 thn dh..(ms tu ngjr di sk bendang pok yong, tumpat…skrg nthlah…mgkin kat situ lg or dh tkr..sy pun lost contact dgn dia..)

  7. salam…im ur junior kat kmkn…
    mungkin kenal muke, tapi x taw name…
    sy same batch ngn fakhran…
    dan kite 1 team usrah..
    xtaw la ingt lagi atw x…
    huhu….
    salam ziarah…

    antikapelsedunia.blogspot.com

  8. i’m ur junior in smapk..first time masuk blog nie,,saya rasa abang boleh bantu saya..actually nak mintak pendapat n idea dari abg..blh?

  9. salam kahfi8bagi sy beliau layak..obama membawa harapan n keyakinan baru rakyat amerika dan dunia dalam membawa negara kuasa besar itu ke arah yg lebih beretika.Saya yakin, beliau membawa revolusi yg cukup besar,yang tidak semestinya dengan pertumpahan darah dan pergelutan jalanan.
    +1

  10. Dengan rasa hormat dan tazhim, semoga bapak selalu dalam lindungan Allah SWT dalam menjalankan aktifitas sehari-hari.Amin.

    Bersama ini perlu kami sampaikan kepada bapak bahwa HMInews.com adalah Portal Berita Gerakan Kaum Muda Indonesia.

    HMINews memfokuskan diri pada persoalan-persoalan politik, hukum, ekonomi, sosial, dan budaya yang diusung oleh kelompok muda Indonesia. Target HMINEWS adalah menjadi media gerakan yang terbesar dan pertama yang paling concern dalam menyajikan informasi pergerakan kaum muda Indonesia. Selain itu HMINEWS bertekad menjadi lumbung data berbagai elemen pergerakan terlengkap sekaligus menjadi news centre berita dan wacana yang diusung berbagai kelompok gerakan muda di Indonesia.
    Untuk melengkapi BERITA kami tentang Malaysia maka kami bermaksud untuk melakukan kerjasama pembagian informasi lewat berita atau opini.

    Demikianlah permohonan ini kami sampaikan, atas perhatian dan kerjasamanya kami ucapkan terima kasih.

    Hormat kami,
    Jakarta, 18 Juli 2010.

    Hamdani
    Redaktur News

    Alamat Kantor:
    Jl. Saharjo Gg. Swadaya I no.16 RT/RW. 12/09 Manggarai, Jakarta Selatan
    Telp. 021-96886547 E-mail: redaksi@hminews.com Website: http://www.hminews.com

  11. salam..
    tulisan yg baik..teruskan menulis..moga menjadi penulis yang hebat..dan mencapai apa yang dicita2kan dalam meraih mardhatillah..insyaAllah..
    “tiap yg ditulis,akan ditanya semula..moga peringatan surah as-saff:3 satu muhasabah yang baik disamping meneruskan dakwah rasulullah saw..”
    ~salam ziarah~

    1. salam.
      syukran atas doa, ingatan dan peringatan.
      mudah-mudahan ia diterima sebagai ibadah juga insyaAllah.
      ~terima kasih atas kunjungan~

  12. Pro Mahasiswa brmaksud apa ya? Kumpulan lagi satu disebut apa ye? Pro Aspirasi kan? Orang luar UM mungkin masih ramai yang tidak faham dua kumpulan utama ini.

  13. Assalamualaikum wbt. saudaraku yang ku kasihi kerana Allah.

    Ana sekadar memberi pandangan, meletakkan gambar-gambar Che Guevera dan Adolf Hitler sebaris dengan Hasan Al-Banna ana kira sesuatu yang tidak wajar. Ia seolah-olah mengangkat darjat mereka ke tempat yang tidak sepatutnya. Ia juga menggambarkan pemilik blog mengkagumi Che dan Hitler.

    Pada ana, bagi seorang yang jelas aqidah dan fikrahnya, tak sepatut menjadikan mereka sebagai pujaan apatah lagi meletakkan gambar mereka di blog. Walaupun ada sumbangan mereka terhadap revolusi rakyat, tapi tak perlu sampai hiaskan blog dengan gambar. Banyak lagi gambar tokoh revolusi Islam lain yang lebih layak untuk enta sanjung.

    Tindakan ini jugak seolah-olah mempromosikan ideologi yang mereka bawa (fascism & communism). Kedua-duanya sesat.

    Wallaahua’lam.

    p/s: Mungkin enta ada sebab lain yang lebih kukuh kenapa letak gambar mereka. Martin Luther masih boleh terima, tapi Che & Hitler tu….

    1. Waalaikumussalam WBT.

      Ana akui mengkagumi kedua-dua sosok ini tetapi tidak sampai tahap memuja, menyanjung apatah lagi untuk mempromosikan ideologi mereka sebagaimana yg didakwa.

      Ana terima baik nasihat tetapi akan merujuk pada beberapa teman bagi mendapat pandangan mereka juga mengenai hal ini (meletakkan gambar pejuang bukan Islam di blog).

      Apapun, terima kasih atas keperihatinan dan nasihat yg baik.

  14. Assalammualaikum Tuan Hasbie Muda. Boleh saya dapatkan email tuan? Ada surat jemputan dan dokumen yang saya perlu emailkan untuk program Seminar Kota & Peradaban Islam. Terima kasih

    Penganjur : Ummah Centre

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s